Informatie voor kinderen/jongeren tot 18 jaar
Vanaf januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de hulpverlening aan kinderen en jongeren tot 18 jaar (zie www.hoeverandertmijnzorg.nl). Een jeugdige kan verwezen worden door een (huis)arts. Ik vraag dan na de intake een beschikking aan bij de gemeente. Ik hoef daarvoor alleen basis persoonsgegevens door te geven. Ik geef geen inhoudelijke informatie over de klachten en problemen. Een jeugdige kan ook via het Sociaal Wijkteam naar mij worden verwezen, een verwijzing van de huisarts is dan niet nodig.
Om voor vergoeding in aanmerking te komen is dus een verwijzing van de (huis)arts nodig, gedateerd voor aanvang van de behandeling/intake of een beschikking van het Sociaal Wijkteam/de gemeente waarin het kind de hoofdverblijfplaats heeft. De verwijzer dient aan te geven waarom zij verwijst naar de BasisGGZ/JGGZ en dat er sprake is van (een vermoeden van) een psychische stoornis.
Ik declareer rechtstreeks bij de gemeente en u hoeft niet zelf bij te dragen aan de kosten. U dient zelf na te gaan of u, als er reeds hulpverlening is geweest dit jaar, voor vergoeding in aanmerking komt. Mocht blijken dat uw traject niet meer vergoed wordt, dan ontvangt u alsnog een factuur.
Voor 2025 heb ik een contract met de gemeenten Schagen, Den Helder en Texel en Hollands Kroon.
Als ik geen contract heb met de gemeente waar uw kind de hoofdverblijfplaats heeft, dan is het soms wel mogelijk dat behandeling bij mij vergoed wordt, u dient daarvoor expliciet toestemming te vragen bij uw gemeente.
De gemeenten Hollands Kroon, Schagen, Den Helder en Texel vergoeden in 2025 per minuut. Een beschikking wordt afgegeven voor een maximaal aantal minuten. Vergoed wordt de directe tijd (de afspraken die we hebben), maar ook indirecte tijd (voorbereiden, verslaglegging, rapportage enzovoort). Ik declareer een keer per maand.
Indien de hulpverlening niet voor vergoeding in aanmerking komt of indien u er voor kiest om zelf te betalen, ontvangt u een factuur. Ik reken 95 euro per consult van 45 minuten voor zelf betalers en voor overig (zorg) product. Voor onderzoeken, rapportage, trainingen en behandeltrajecten kunt u een offerte krijgen.
Jongeren van 18 jaar en ouder
Om voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking te komen dien je verwezen te worden door een (huis)arts. De verwijsbrief dient aan enkele voorwaarden te voldoen.
Ik heb met de meeste zorgverzekeraars een contract, maar niet met allemaal, en declareer aan het einde van een behandeltraject rechtstreeks bij de zorgverzekeraar. Ik adviseer je om van te voren na te gaan of je zorgverzekeraar zorg door mij vergoedt. N.B. Sommige polissen hebben bijzondere clausules. Voor 2024 en 2025 heb ik contracten met VGZ (Univé, Bewuzt, UnitedConsumers, Zekur, UMC, IZA en IZZ), CZ (CZdirect, Just, Ohra, Nationale Nederlanden), ACHMEA (Centraal Beheer, Interpolis, Zilveren Kruis, FBTO, Avero Achmea en De Friesland), Caresq (Avitae), ASR (Ditzo), OWM, ONVZ (VvAA), Salland en DSW. N.B. controleer zelf bij je zorgverzekeraar of de zorg vergoed wordt!
Niet alle psychische problemen komen voor verwijzing/vergoeding in aanmerking, alleen als er sprake is van (een vermoeden) van een in de DSM 5 genoemde stoornis. Enkele stoornissen en behandelingen worden uitgesloten, afhankelijk van je zorgverzekeraar/polis. Er is bepaald dat de huisarts of praktijkondersteuner (POG-GGZ) de behandeling eventueel ook kan doen. Mocht er sprake zijn van psychische klachten, zonder dat er sprake is van een in de DSM genoemde stoornis, dan kan het toch goed zijn om te kiezen voor behandeling door een gespecialiseerde GZ-Psycholoog. Vaak wordt zo erger voorkomen en kan de behandeling kortdurend zijn. Je krijgt in dat geval een factuur.
Binnen de Generalistische Basis GGZ waren er tot 31-12-2021 verschillende trajecten mogelijk, afhankelijk van “zorgzwaarte”.
Vanaf 1-1-2022 is er een nieuw systeem, het Zorg Prestatiemodel. Ieder consult wordt gedeclareerd. Ik declareer in de regel na afloop van een kalendermaand.
Vanaf 18 jaar geldt een eigen risico! Je betaalt dus mee aan je behandeling.
Tarieven
Voor verzekeraars waarmee ik geen contract(en) heb afgesloten hanteer ik in mijn praktijk 85 % van de bijgevoegde door de NZa vastgestelde maximumtarieven voor de gb-ggz (zie website NZA voor de tarieven).
Tarief Overig (zorg)product[1]
Het maximum OZP-tarief voor de prestatie ‘ozp niet-basispakketzorg consult wordt vastgesteld door de NZA. Het tarief in mijn praktijk is 95 euro per consult van 45 minuten.
Tarief zelfbetalers
Het tarief in mijn praktijk voor zelfbetalers is 95 euro per consult van 45 minuten.
Voorwaarden en tarief no-show:
Het tarief voor no-show is: € 25 per gemiste afspraak.
Algemene betalingsvoorwaarden
Artikel 1
Deze betalingsvoorwaarden zijn van toepassing op alle behandelingsovereenkomsten tussen de gz-psycholoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog (hierna te noemen: behandelaar) en de patiënt.
Artikel 2
No-show: Afspraken moeten uiterlijk 24 uur voor het tijdstip van de behandeling geannuleerd worden. Bij niet annuleren en bij annuleringen binnen 24 uur voor de afspraak is de behandelaar gerechtigd de gereserveerde tijd naar redelijkheid en billijkheid aan de patiënt in rekening te brengen. Dit betekent dat de patiënt buiten de kosten voor de behandelingen een aparte factuur krijgt. Deze factuur moet de patiënt zelf betalen en kan niet bij de zorgverzekeraar ingediend worden.
Artikel 3
De door de behandelaar aan de patiënt gedeclareerde kosten voor de behandeling dienen door de patiënt binnen 30 dagen na de datum van de factuur te zijn betaald.
Artikel 4
Indien de patiënt het verschuldigde bedrag niet binnen 30 dagen na de factuurdatum heeft betaald, dan krijgt de patiënt een laatste gelegenheid om de factuur zonder ophoging van kosten binnen 14 dagen te betalen.
Artikel 6
Voldoet de patiënt binnen 14 dagen na de datum van de betalingsherinnering niet aan zijn/haar verplichtingen, dan is de behandelaar zonder nadere ingebrekestelling gerechtigd incassomaatregelen te treffen, dan wel door derden te laten uitvoeren.
Artikel 7
Alle buitengerechtelijke incassokosten verband houdende met de invordering van de gedeclareerde bedragen komen ten laste van de patiënt. De buitengerechtelijke incassokosten zijn vastgesteld op tenminste 15% van de hoofdsom met een minimum van € 25.
Artikel 8
Bij betalingsachterstand is de behandelaar gerechtigd – tenzij de behandeling zich hiertegen verzet – verdere behandeling op te schorten totdat de patiënt aan zijn/haar betalingsverplichtingen heeft voldaan.