De verwijzing:
-kan aan een cliënt meegegeven worden.
-kan via beveiligde mail naar de praktijk worden gestuurd.
-kan per post worden verstuurd.
Vanwege de hoge kosten maakt de praktijk geen gebruik van Zorgdomein.
Vanaf 18 jaar:
De behandeling kan vergoed worden door de zorgverzekering. Ik heb met een deel van de zorgverzekeraars een contract. Wel geldt voor iedereen vanaf 18 jaar een eigen risico! Heb ik geen contract met de zorgverzekeraar dan kunnen er extra kosten zijn, afhankelijk van de polis.
Niet alle psychische problemen komen voor verwijzing/vergoeding in aanmerking, alleen als er sprake is van (een vermoeden) van een in de DSM 5 genoemde stoornis. Waarbij enkele stoornissen en behandelingen uitgesloten worden, afhankelijk van de zorgverzekeraar. Er is bepaald dat de huisarts of praktijkondersteuner (POG-GGZ) de behandeling eventueel ook kan doen.
De verwijzer bepaalt of en naar welke hulpverlener/instelling een jeugdige/ouder verwezen wordt.
De zorgverzekeraars stellen vanaf 2014 eisen aan een verwijsbrief naar de GBGGZ en verplichten ons om dat te controleren. Die eisen verschillen per zorgverzekeraar. Duidelijk is dat een verwijsbrief de volgende elementen moet bevatten:
–Datum verwijzing (moet liggen voor de eerste afspraak)
-Naam- en adresgegevens verwijzer
-AGB-code verwijzer
-Naam, adres, geboortedatum en inschrijfnummer/BSN van diegene die verwezen wordt
-Reden van verwijzing, er dient sprake te zijn van een (vermoeden) van een psychische stoornis, een in de DSM genoemde stoornis mag benoemd, maar hoeft niet
-Expliciete Keuze voor Basis of Generalistische GGZ
-Handtekening van verwijzer of stempel praktijk
Mocht er sprake zijn van psychische klachten, zonder dat er sprake is van een in de DSM genoemde stoornis, dan kan het toch goed zijn om te kiezen voor behandeling door een gespecialiseerde GZ-Psycholoog. Vaak wordt zo erger voorkomen en kan de behandeling kortdurend zijn. De cliënt krijgt in dit geval een factuur. Soms kan men een gedeelte terugkrijgen van de zorgverzekeraar, afhankelijk van de aanvullende polis. Ik reken 95 euro per consult. Voor onderzoeken, rapportage, trainingen, behandeltrajecten kan men een offerte vragen.
Tot 18 jaar:
De hulpverlening aan kinderen en jongeren tot 18 jaar valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Vanaf 1-1-2018 wordt gesproken van Jeugd GGZ. Een kind kan bij mij terecht voor vergoede zorg met een verwijzing van de huisarts of met een beschikking van de gemeente/sociaal wijkteam. Ik ben verplicht basisgegevens door te geven aan de gemeente. Ik geef geen inhoudelijke informatie door, dus ook geen kopie van een verwijsbrief. Ik heb contracten met de gemeenten Schagen, Hollands Kroon, Texel en Den Helder.
Vanaf 2022 geldt in deze gemeenten een vergoeding per minuut. Ik vraag aan het begin van de behandeling een beschikking aan voor een aantal minuten. Eventueel vraag ik een verlenging als dat nodig mocht blijken, het kan zijn dat daar een nieuwe verwijzing voor nodig is. De ouders/verzorgers hoeven niet bij te dragen aan de kosten.
Mocht er vragen zijn rondom een verwijzing neem a.u.b. contact op! Ik ben graag bereid een en ander toe te lichten.